Nieuwe Windows 10-preview toont Androidmeldingen

Nieuwe Windows 10-preview toont Androidmeldingen

  • 22-05-2016
  • Nina van Hoof
  • ZDNet
Nieuwe Windows 10-preview toont Androidmeldingen

Een nieuwe testupdate voor Windows 10 laat computer en smartphone sterker op elkaar inspelen: notificaties van een Androidtoestel kan je laten verschijnen op je pc. Microsoft beloofde die functie toen het zijn gratis verjaardagsupdate een maand geleden aankondigde, en levert nu een eerste prototype af.

Er zijn een paar voorwaarden verbonden aan de feature. Je moet allereerst deel uitmaken van het Windows Insider-programma om met testversies van Microsofts besturingssysteem aan de slag te kunnen, en daarbij ook tot de ‘Fast ring’ behoren. Dat is de groep die de meest experimentele previews krijgt. Daarnaast is de functie niet zomaar te gebruiken: je hebt er Cortana voor nodig. Specifiek de Cortana app voor Android.

Niet op iPhone

De digitale assistent zal de notificaties opslaan in de cloud zodat deze op je Windows 10 pc kunnen belanden. Microsoft vergeet ook uiteraard zijn eigen Windows-smartphones niet, die dezelfde mogelijkheid krijgen. Eigenaars van een iPhone moeten echter hierop niet zitten wachten. Cortana op iOS moet strengere regels volgen en krijgt geen toegang tot de notificaties van het toestel.

In België en Nederland is Cortana op dit moment nog niet aanwezig; niet op Windows 10 en niet in de Play Store op Android. Ook daar wil Microsoft deze zomer verandering in brengen door de Engels- en Franstalige assistente beschikbaar te maken. Een Nederlandstalige Cortana zit er nog niet in.